Höjas nya byasida

Vårtal 2001

Talare: Anders Möller Text: Jonas Brorson

Vilken dag, vilken högtid, vilken stund är den viktigaste på året?

Nej, det är inte dagen när HIF vinner allsvenskan på Olympia, inte heller när Bingolotto har nypremiär efter sommaruppehållet. Det är i kväll ! Valborgsmässoaftonen.

Detta är vår största högtid. Det kan låta märkligt och någon av er kanske skulle vilja påstå att nyårsafton eller till och med julen är viktigare än valborg- men, så är det inte. Och det finns flera klara bevis för att just denna kväll, valborgsmässoafton, är den största av alla. Jag ska nöja mig med att presentera några:

– Om vi börjar med själva ordet valborgsmässoafton så konstaterar jag att det innehåller 18 bokstäver. 18 bokstäver. Jämför detta med midsommarafton – endast 4 bokstäver. För att inte tala om något så simpelt som nyårsafton – tio bokstäver och då föregår jag ändå med tystnad den kortaste av de alla – julafton.

Detta är empiriska fakta – högst mätbart bevis som ger konkret besked – valborgsmässoafton är störst.

För det andra är det också den enda afton som sitt namn efter ett kvinnligt helgon från Tyskland som levde på 710-talet innan hon fann för gott att gå i kloster.

Kyndelsmässoaftonen är knappast uppkallad efter Kyndel Svensson och någon Pingst Larsson har aldrig fått ge namn åt Pingstafton.

Valborg- som dog redan år 799 – firar vi alltså fortfarande. Intressant är att trots att hon dog redan den 25 februari så är det alltså först idag den 30 april som vi högtidlighåller minnet. Men nyhetsrapporteringen var förstås inte lika snabb på den tiden och CNN hade väldigt få tittare.

Det sista beviset är det åtminstone känslomässigt det starkaste. Valborg hör ihop med början på någonting. Början på sommaren, början på semesterperioden – och i vissa fall början på regntiden. Påsken påminner oss om slutet, Mårtensafton år också slutet – åtminstone för tiotusentals gäss och midsommaraftonen firar vi för att markera slutet på en ljusnande tid och att vi därefter går mot mörkare dagar.

Men Valborgsmässoaftonen är början. Nu kan vi fortfarande bygga våra förhoppningar i lugn och ro, inte som julaftonen när tusen traditioner ska hinnas med på några få timmar och inte som på nyårsaftonen när vi inser att mycket av det som vi planerat for det senaste året inte blev som det var tänkt och inte som på midsommaraftonen när alla charterresor är slutsålda.

 

Valborgsmässoaftonen är som ett litet barn med hela livet framför sig. Förväntningarna - förhoppningarna finns där oförstörda.

 

Valborgsmässoaftonen är som ett litet barn med hela livet framfor sig. Förväntningarna –förhoppningarna finns där oförstörda. Nu väntar oss allt skönare och ljusare kvällar, allt grönare i rabatter och gräsmattor.

Åkrarna kring vårt vackra Höja är snart klädda i ett växande täcke, kastanjeallén mot kyrkan blommar med härliga stora vita blommor och ängen där vi står, är snart förvandlad till ett hav, färgat i naturens alla ljuvliga färger.

Därför är valborgsmässoaftonen den största högtiden, den viktigast och framför allt – den är HÄR

Igår var det vinter med kyla och snödäck, i morgon är det sommar med solstol och hängmatta.

Ett fyrfaldigt leve för Höja, kungen av högtider och givetvis for kungen av Sverige.

De leve… 

Dela :

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *