Höjas nya byasida

Vårtal 2009

Talare: Anders Möller Text: Jonas Brorson

Vad värre vara än just våren?Denna tid på året som får även den mest sansade att rumla runt i känslomässiga kullerbyttor. Varför denna nästan sjukliga fixering av några få veckors osäkerhet i väderläget?

Hade vi nu stått i rätten, inför domaren och nämndemän, skulle jag lätt åberopa vårens skadlighet och skuld och yrka på lagens strängaste straff.

Bevisningen är nämligen tung och talar genom sin kraft. Det finns nio skäl att hata våren mot endast ett, ett enda som är till vårens försvar

För det första:Våren är en synnerligen opålitlig vän, förädisk – ja, nästan som en bedragare hävdar jag.

Så fort vårsolen kommer, väcks alla oskyldiga småblommors hopp och de kämpar strävsamt mot ytan. De trotsar vinterns blöta löv, bara för att få en skymt av ljuset. Vi människor är likadana. Av med tjocka värmande plagg, fikat tas ute, långa promenader, skyddande – och snygga – långkalsonger förvisas till mörka garderober och istället blir tunna skjortor. Men just när vi och växterna öppnat oss, sviker våren. Ett snöoväder drar in, en vält lastbil blockerar norrgående körfält mellan Norra Varalöv och Höja-avfarten, nordanvinden knäcker blomstjälkarna och vårförkylningen slår undan benen på den starkaste.

Så mycket för den vänskapen – våren du svikare!

Två Har ni tänkt på hur obehindrat man kan sitta utomhus under vintern. Du kan ställa ifrån dig ditt saftglas – eller möjligen för den som nyttjar sådan – din öl och fortsätta dricka efter en kvart utan att sila getingar, blomflugor och vilsna bromsar mellan tänderna. Med våren kommer alla dessa räliga småkryp – och då har jag inte ens nämnt myrorna – de stackarna!

Tre Under hela vintern rullar den ena spännande TV-serien efter den andra, dramatiken ligger tät i Höjas stugor – mest från TV:n och ett blåaktigt sken genom fönsterna förgyller kvällspromenaden. Då kommer plötsligt våren och allt närmar sig sitt slut och det är endast kanaler som TV6 och Z-tv som förnekar både vår och kvalitet.

Det fjärde skälet är ett annat tv-program. Återkommande i vårtid, fast producenternas nästan lyckas att dra ut på det året om. Det börjar redan på hösten, efter jul blir det intensivt och nu är det som värst. Förväntningarna är enorma – precis som besvikelsen.

Melodifestivalen –Eurovision Song Contest är ett vårtecken som varje år får oss att tro på överlägsen seger. I själva verket blir vi som vanligt bortkollrade av några obskura länder som kompisröstar och bara håller på varandra. Det var verkligen bättre förr när vi vann med hjälp av höga poäng från våra egna grannländer.

Femte argumentet är ett annat vårtecken, som jag önskar vi kunde ha sluppit. Se er omkring, grönt och skönt. Hela Höja har de senaste veckorna bäddats in i värmande solsken och Davidssons har redan klippt gräset sju gånger. Vad känns som den mest givna sysselsättningen – ett bad kanske, ansa häcken? Istället drar ishockey-VM igång och Sverige förnedras av Lettland. Har de ingen almanacka på ishockeyförbundets kontor.

Sjätte beviset mot våren är att det är en prövningens tid för alla allergiker. Med pollen virvlande till höger och vänster så blir lidandet i veckor. Fråga hur många av dessa snörvlande vänner som vill förbjuda våren och ni får ett rungande jag!! – följt av atjoo.

Sjunde orsaken är kvällstidningarna tröttande braskande rubriker. ”Så kommer du i form till badstranden, banta 17 kilo på tre dagar” ”Här finns solen i sommar” ”Här hittar du de billigaste semesterresorna” och inte minst ”Vanlig vårglädje kan egentligen vara farlig sjukdom”

Den ljuva doften av tändvätska sprider sig längs Pildammsvägen följt av ett psssst från ölburken

Den åttonde är begreppet vårstress. Söker man på internet finns det 27 345 träffar på detta ord mot endast 122 på vinterstress.

Det är bara att se sig om här i Höja. Från en nästan narkotisk vinterdvala far alla ut i trädgårdarna och gräver, putsar, slipar tak, bygger staket och planterar om häckar i längder motsvarande sträckan Kvidinge till Haparanda. Skynda skynda skynda. I år ska det bli klart, bli fint, bli bättre och framför allt bli av!

Av denna rastlöshet finns intet resten av året – då kan man med gott samvete sitta i soffan och se på TV-serier och äta krispig mat som innehåller alkrylamid.

Det nionde och sista beviset mot våren är dess omusikaliskhet. Medan sommaren har sin vackra sommarpsalm:

En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. Nu smeker vindens ljumma fläkt de fagra örtes-ängar; Och solens ljus och lundens sus och vågens sorl bland videnförkunna sommartiden.

Hösten har verser som:Det glimmar i guld och klaraste rött,det prasslar så sakta i parken,ty hösten är kommen, och björkar och lönnde fäller nu bladen till marken:”Så fall, våra blad, fall mjukt och lätt,vi väver ett täcke så varmt och så tätt,vi väver ett täcke åt marken.

Med vinter kommer alla underbart vackra julmelodier eller glada tillrop i ”Nä se det snöar, det var väl roligt…Vad erbjuder då våren? Den skurken har mage att komma dragandes med sånger som (skrålande) När gäddan leker i vik och vass och solen går ner bakom Sjöbloms dass – ja då är det vååår!!!!

Bevisningen är solklar, öppet mål för en hungrig åklagare, eller?

Herr domare! låt vårens advokat få försvara sig:

Nåväl, ge oss något som talar för våren

När den svenska vintern – i vårt fall den kalla regnperioden – äntligen närmar sig sitt slut och översvämningen vid brevlådorna torkat upp, då Håkan rullar ut traktorn på åkern, när den första bollen smattrar in i fotbollsmålets nät vid församlingsgården, när man kan åka i kasebanan på lekplatsen utan att få förfrysningsskador och den ljuva doften av tändvätska sprider sig längs Pildammsvägen följt av ett psssst från ölburken, när ljudet av årets första trepoängare i basketmålet på Klockarbacken hörs tillsammans med ett plask i någon av byns pooler samtidigt som Södertun kämpar med att få igång motorsågen och Betty ropar King på Höjaliden, när en vitsippa bestämmer sig för att slå ut i prästaskogen och sedan följs av ännu en och en till och plötsligt är bara marken täckt av ett blommande vitt täcke medan kastanjerna blommar och lärkan överröstar barnens landhockeyspelande,

Då sprider sig en obestämbar lyckokänsla över Höja och tacksamhet att efter mörker kommer ljus, efter kyla värme och efter sorg kommer hopp.

Allt för att våren finns.Och för den är här, just nu i kväll, här på Håkans äng i Höja.—-

Juryn behöver inte sammanträda

Det räcker som bevisning, målet avskrives. Våren har vunnit och får fortsätta sin gärning.’

Låt oss dessutom utbringa ett fyrfaldigt leve för vår vår, vår kung och vårt Höja.

De leve ….

Dela :