Höjas nya byasida

Vårtal 2005

Talare: Anders Möller Text: Jonas Brorson

Bensin och terpentin

Mina damer och herrar – samt alla övriga.

Tänk att det är ett helt år sedan vi senast stod här vid bålet i Höja. Kände doften av bensin och terpentin och betraktade lågorna som hastigt sträckte sig i höjd med stjärnhimmeln. Vi lyssnade till dånet av brinnande gammal julgran, suckandet från blöt mossa och gammalt hö som något gömt i högen, igelkottarnas springande och oroliga föräldrars uppmaningar till barnen att hålla sig borta från elden.

Det var precis ett år sedan. 365 dagar,8 760 timmar eller noga räknat 525600 sekunder. Endast ett ögonblick i oändlighetens Ullaredskö. Ett år – och sedan var det borta.

Har det då hänt något under detta år som kommer att etsa sig in i historieböckernas nonchalanta sammanfattning av vår tid? Eller blir detta året om hundra år, endast en parantes, något som klumpas ihop med 2003, 2002 och 2006 och sammanfattas med formuleringar som att: ”Inledningen på 2000-talet präglades fortfarande av de överdrivna förväntningar som ställdes till millennieskiftet och som resulterade i posttraumatisk stress över att ingenting hände. Vare sig mikrovågsugnen i köket eller Barsebäck flög i luften”

Kanske blir året ett stort jasså, lika obemärkt och obetydligt som 1824 eller för den delen 1563. Vem kan erinra sig något väsentligt om dessa år? Något som blev startpunkt för en ny världsordning liksom den 11 september 2001, månlandningen 1969, krigsutbrottet 1939 eller för den delen 1905 – året när cykelpumpen uppfanns.

Tänk om det gångna året blir lika förbigånget i böckerna – eller ännu värre. I framtidens historiska uppsatser bland Villanskolans elever, förväxlas det gångna året med något annat och beskrivs som: Vintern 2004-2005 blev cykelvägen till Höja klar samtidigt som Höja Sparbank lades ner. Hemska tanke. Vilken fullständig förnedring av ett helt år. Att kopplas ihop med fel händelse. Det är som att framtida generationer i hembygdsföreningen över kaffet, eller kanske en öl i den nyinvigda puben, minns att i Biblioteket bodde familjen Södertun, i skolan Davidssons och att det var rektor Per Bihlén som brukade hålla de där sega valborgsmässotalen nere vid bålet vid reningsverket .

En fullständig röra som med årens dunkla töcken blir till sanning.

Nu är dock risken liten att just detta gånga år sopas under livets matta och dyker förvånat upp liksom granbarr i strumporna i augusti igen.

Det har ju varit ett ovanligt spännande år. I världen, i Sverige, i Ängelholm och inte minst i Höja.Vi kommer alla att minnas hur Gudrun svepte över byn en lördagskväll. Fällde granen hos Möllers, vred Ohlins parabol och flyttade på något mystiskt sätt över takpannorna från ena sidan av församlingshemmet till den andra.

Sommaren var minst lika händelserik då blomflugorna plötsligt hittade till byn och invaderade vår lilla värld liksom Egyptens gräshoppor.

Under året har Höja också fått en egen F-tangent hos brandkåren.

Under året har Höja också fått en egen F-tangent hos brandkåren. När rapporterna om utryckningar ska skrivas, räcker det numera med att brandmästaren trycker på F7 så fylls de nödvändiga uppgifterna i: Skorstensbrand i villafastighet i Höja på grund av alltför häftigt eldande.

Planerna på att ställa ut en brandbil för att från början vara på plats, ligger dock tills vidare på is.

Sedan förra Valborg har dessutom flera flyttat till byn, en del frivilligt – andra helt utan möjlighet att påverka beslutet och som jag vet i flera fall – har de inte ens blivit tillfrågade.

Jag tänker på barnen. En ny kull med unga Höjabor har under året sett dagens ljus. Givetvis till stor glädje för sina föräldrar, men även för Gert på Starbybussar som under många år kan fortsätta att planera för sina rutter via Höja.

Även i Ängelholm har det hänt en del … ja eller något i alla fall. Visserligen inte lika mycket som i Höja men Coop har i alla fall bytt färg på sin stora skylt från grönt till rött. ”Ett viktigt steg i vår stads stolta resa mot en modern framtid”, hade säkert Wallmark uttryckt det

Minskar man förstoringsgraden i backspegeln kan vi på Svensk nivå också konstatera att året präglats av viktiga nyheter. 2004 blev till exempel ett mycket bra år för Stora Fjäderäggs Fågelstation i Västerbotten. Inte mindre än 9400 fåglar märktes vilket gör 2004 till det fjärde bästa året i stationens historia. Bland annat hann man med 22 tretåiga hackspettar, 94 stycken mindre korsnäbb och 2775 gråsiskor. Den siffran är dock lite osäker eftersom Evert som skulle hålla räkningen tröttnade redan vid 2122.

I världen finns det givetvis mycket att komma ihåg att inte glömma bort. Det var ju ett olympiskt år och ett av de starkaste ögonblicken för många i Athén, var säkert när Australien redan i öppningsmatchen krossade Egypten i vattenpolo med hela 14-4. Något som alla pratade om – på den arenan under samma eftermiddag.

Det har givetvis hänt ytterligare en del saker i världen, Sverige och i Höja – sannolikt mest här i Höja – och därför är risken minimal att det gångna året glöms bort, förväxlas eller drunknar i glömskans djupa ocean.

Alla har vi klart för oss att det var under detta år som vi till exempel fick de nya gatuadresserna i byn – eller var det förra året…

Det spelar ingen större roll för nu är våren här och den har börjat riktigt lovande. Efter den kallaste och snöigaste vintern sedan 1996 eller om det var det 1997, så kom värmen rekordtidigt. Inte sedan 2001 har våren varit så snabb, f´låt 2000 var det givetvis och därför finns det all anledning att med förhoppning se fram mot den bästa sommaren sedan, sedan: den bästa sommaren i mannaminne!

Låt oss därför höja våra röster och utbringa ett fyrfaldigt leve för vårt Höja, vår Kung och vår Vår!

De leve….

Dela :