Höjas nya byasida

Vårtal 2002

Talare: Anders Möller Text: Jonas Brorson

Många frågor

Våren Nu har vi den här – igen Men vad är våren? vem är våren? och Vad Vilja Våren?

Vi söka svaret på Vad är våren?

Detta är en av livets till synes enkla frågor som lätt kan ledas till långa och svåra svar. Man kan ju djärvas att hävda svaret som: Våren är väl när det blir varmt, bladen spricker ut och den första gräsklipparen åter hörs i Höja.

Eller kanske dagen då doften av vissa naturprodukter sprids över landskapet och att vistas utomhus oundvikligen leder till färgskiftningar i ansiktet.

Men våren skulle också kunna vara den dagen då glassätning utomhus inte innebär att tungan fryser fast vid glassen utan att glassen faktiskt smälter eller när julbocken i byn får sina första gröna skott.

Men den riktiga våren har ingenting med dessa igenkänningstecken att göra.

Våren – och alla andra årstider – följer nämligen strikt lagar och bestämmelser som föranstaltar hur fenomenet ska definieras. Våren är – inom klimatologin – den tid mellan vinter och sommar då medeltemperaturen är mellan 0 och +10 grader.

Medeltemperatur mellan 0 och + 10 grader – det låter mer som svenskt semesterväder, några veckor in i juli. Enligt samma uppslagsverk samlade kloka ord har Skåne enligt ovan definition vår från början av mars till början av maj! Idag är det inom några timmar början på maj.

Här börjar man ana att den som bestämt att vi ska hälsa våren välkommen just idag, den siste april, inte var bosatt i Skåne utan snarare i 08-området. När vi därför samlats här är det alltså inte för att välkomna våren, utan för att se den försvinna bakom Håkans lada. Våren har redan varit. Den är helt enkelt över och valborgsmässoafton känns plötsligt lika angelägen som en ishockeymatch mot Vitryssland.

Vad är alltså våren. Svaret är: den årstid som vi firar när den redan har varit.Vem är våren?Är det en man eller kvinna? Vän eller fiende?

 

I en mindre vetenskaplig undersökning anser 74 procent att våren är en kvinna och 86 procent att hon är en vän.

I en mindre vetenskaplig undersökning anser 74 procent att våren är en kvinna och 86 procent att hon är en vän. Även sommaren och delar av hösten uppfattas som kvinnlig medan den råkalla vintern med åska, hagel och drivis, jämförs med en sur gubbe som bär keps och tycker att Loket var bättre som programledare för Bingolotto.

Våren är en hon, en kvinna i sina bästa år, med framtiden som ett löfte och barndomen allt snabbare bortbleknande. Vem vill minnas den snö som föll i fjol, vem vill komma ihåg kaoset när E6:an var hal som en dansbana. Vem minns när snöplogen försökte räta ut kurvan vid Lindström i vintras – mer än möjligen halva byn som samlades och värmde sig både inombords och utombords.

Vem är våren? Våren är alltså en kvinna som är nyckfull men likväl oemotståndlig.

Vad vilja då våren? Det beror på vilken vår man menar. VÅR Bostad vänder sig till hyrsgästföreningens medlemmar. VÅR Fågelvärld kommer i brevlådan hemma hos medlemmarna i Sveriges Ornitologiska förening och VÅR Lösen hamnar hemma hos 3 000 prenumeranter som är intresserad av kristen kulturdebatt.

Den riktiga våren har dock ett annat mål. Vi kan som idag sjunga vårsånger i fel tid, vi kan hävda att om det verkligen var vår, skulle man kunna stå vid valborgsmässobålet utan långkalsonger och vi kan att klimatologiskt sett så befinner oss i en istid eller kanske en något varm vinter – men det spelar liksom ingen roll. Vi styr inte över våren, vi härskar inte över årstiden och vi kan inte förhindra den från att falla över oss.

Men våren är ödmjuk.VÅR vår har dock inga märkvärdigare ambitioner än att förändra vår värld till en VÅRvärld. Det håller så sakta på att ske – dag för dag. Ibland med snabba steg, ibland med långsamma – nästan hasande.Utan att för en sekund tro att vi kan påskynda denna avvaktande årstid – ska vi nu med ett fyrfaldigt göra klart att vi i princip är positiva till ett årstidskifte och vi hälsar våren – oavsett om den nu redan har varit, för stunden är eller möjligen är på G!

Våren, den leve…

Dela :