Höjas nya byasida

Vårtal 2000

Talare: Anders Möller Text: Jonas Brorson

Våren

Vad  vilja våren?

Vem vara våren?

Idag skriver vi den 30 april,  det klassiska datum när såsom genom ett trollslag vintern förvandlas till vår. När allting som sker före detta datum härförs till den där kyliga och obehagliga årstiden som kallas vinter, och allting som händer från och med idag fram till den varma goa sommaren, plötsligt kallas vår.

Det talas om vårkänslor hit och dit, vårrea och vårstädning och ibland till och med om vårdepression – allt tillskrivs våren, alla talar om våren. Det har blivit ett mode – ett vårmode.

Få uttryck är dock så slitna som just våren och plötsligt inser vi att ordet vår står för allt  – och inget.

Därför är det som alltid bäst i sådan begreppsförvirring att gå tillbaka till källorna och vad som egentligen avses med ordet vår.

För redan de gamla grekerna talade om våren som något allena frälsande.Ja, det finns till och med dem som påstår att det var Arkimedes ,född 287 före kristus och död 212, som upptäckte våren och utropade de berömda orden: Heureka. Jag har funnit det!

Åter till vår egen tradition och vill man ta reda på mer om våren, ska man som vända sig till all kunskaps ursprung – och då talar jag inte om Internet och bredbandsuppkopplingar – utan givetvis uppslagsboken.

Se där finns den första förklaringen av begreppet vår, och jag läser innantill:

Vår i astronomisk mening omfattar tiden mellan vårddagjämning och sommarsolstånd. Inom klimatologin är våren den tid mellan vinter och sommaren då medeltemperaturen är mellan 0 och +10 grader Celcius. Enligt denna  definition har norra Lappland vår från senare delen av april till mitten av juni medan Skåne har vår från början av mars till början eller mitten av maj. Slut citat.

Från mars till början av maj! Början av maj!!!

Hoppsan. Här står vi idag och sjunger om vårens ankomst men enligt uppslagsboken så lever vi i verkligheten i våren sista självande minuter. Allra senast i mitten av maj är allting alltså förbi, och dit är det mindre än 360 timmar eller 21 600 minuter och så är våren över för denna gång. Just som vi trodde att vi kunde börja njuta av den ljuvliga våren är alltså i själva verket snart slut! Därefter kommer sommaren och med tanke på hur lång en normalsvensk sommar är, skulle jag starkt rekommendera att vänta  med att plocka av vinterdäcken och ställa undan skidorna, för snart har vi den första snön här och med  den påföljande snökaos på E6:an och rasslet från Håkan bondes snöplog på byavägen genom Höja. Hysch! Lyssnar vi noga kan vi redan nu höra saltbilen backa ut från vägverkets förråd i Förslöv.

Snart har vi den första snön här och med  den påföljande snökaos på E6:an och rasslet från Håkan bondes snöplog på byavägen genom Höja.

Bort därför med alla atronomiska och klimatologiska förklaringen och fram med lyriken och poesin. Så här skriver en av poeterna som är bäst på att förmedla känslor som vi inte trodde att vi hade:

Ja visst gör det ont när knoppar brister

Varför skulle annars våren tveka

Varför skulle all vår heta längtan

Bindas i det frusna bitterbleka?

Men snälla fröken Karin Boye, varför skulle annars våren tveka? – vad menar ni? Är det någon tvekan över denna vår – årtusendets första. Det har ni allt fått om bakfoten. Nej då passar Sätterbergs ord bättre:

Se, hur det spritter i buskar och grenar

Av liv och av dans

I den härliga vårsolens glans.

Visst sprallar det av liv i var enda liten buske. Som Povel Ramel skaldar:

Hoppa, lilla hoppa
Och kryp, lilla kryp!

Bugga, lilla bagge

Och fly, lilla fly! 
Bromsa, lilla broms!
Knottra, lilla knott!
Syrsa, lilla syrsa
Och tusen, lilla foting!

 

Nog med exempel från denna konstnärliga berg- och dalbana kallad poesi.

Tillbaka till faktaboken. I synonymordboken står det om vår:

vår (subst.) vårbrytning, vårtid, låding (i Sydsverige.) framtid; lövsprickning, knoppningstid föryngringens tid; ungdomens tid

och i Norstedts stora svenska ordbok:

årstid som följer efter vintern och kännetecknas av att ljuset återvänder och naturen börjar leva upp

Se där, mitt i all torr fakta hittar vi den bästa förklaringen. Följer efter vintern – jojomensan. Ljuset återvänder – så vackert uttryckt! Och naturen börjar leva upp – perfekt.

Det sista har nog de flesta av oss redan upptäckt genom att den där gräsmattan som såg döende ut efter vinterns kyla och snö, plötsligt förvandlats till ett genmanipulerat monster som bara blir större och större ju mer man klipper ner den…

Det är endast ogräset som orkar hålla samma takt som gräset.

Våren kan alltså betyda så mycket och det är väl just därför som vi värdesätter den så högt. Vare sig den kommer smygande eller som i år som ett X-2000 och förvandlar hela vårt vackra Höja till Ängelholms stolthet.

Vad är väl avenyer och esplanader mot

kastanjeträd som våra i rader

Vad är Puerto del Plata

mot våran byagata

Varför ut och festa och röja

när man ändå  längtar efter lugnet här i Höja.

Låta oss härmed fira  vår by, vår brasa, vår kung och framför allt vår vår med ett fyrfaldigt leve

Hipp Hurra….

Facebook